The Inevitable – Understanding the 12 Technological Forces that Will Shape Your Future, Kevin Kelly, 2016.

Kevin Kelly är optimistisk, filosofisk, klurig och djupt kunnig. Han har varit verksam i IT-världen sedan 80-talet och är fortfarande gnistrande engagerad, ödmjuk och nyfiken. Möt mannen som erkänner att han sa till Larry Page (Google’s grundare) att ”Det där kan ni väl aldrig tjäna några pengar på!”.

Underströmmar

Kelly menar att teknik, precis som biologiska varelser, har ett DNA – en inbyggd preferens för att utvecklas åt ett visst håll. Det innebär att det går att förutsäga underströmmarna i teknisk utveckling, även om man inte kan förutsäga enskilda produkter eller datum. Underströmmarna är obevekliga – därav boktiteln The Inevitable – så med intensivt motstånd kan man kanske försena dem, man bara en stund.

Här kommer ett axplock av Kellys tankar om framtiden. Rubrikerna är original, de gör sig bäst så.

Beginning (Att vara nybörjare)

Kelly är skeptisk till både dystopier och utopier. I stället är vi i en protopi, som är en process av ständiga, små förbättringar. Det är svårt att se en process när man är mitt i den, men om man ser 10 år tillbaka syns det hur mycket som har hänt.

Processer är mycket viktigare än produkter. Den viktigaste uppfinningen hittills är den vetenskapliga processen för 200 år sedan, som gör att vi kan komma på alla möjliga saker.

Nu pågår ett skifte där vi gradvis byter ägodelar mot processer som ger oss samma – eller bättre – funktioner (bilar blir leasing, mjukvara blir moln-tjänster). De närmaste 30 åren kommer vi successivt att byta ord för prylar (skor) mot processer (skoande). Skoande (shoeing) blir en service som vi abonnerar på i stället för att äga skor. De ständiga, små förbättringarna förvandlar det som förut kallades ”sällanköpsvaror” till ett flöde av gradvis förbättrade produkter.

Tempot i utvecklingen accelererar, vilket innebär att vi blir ständiga ’nybörjare’ när vi använder teknik. Internet år 2050 kommer inte bara vara en bättre version av dagens internet, lika lite som att internet idag skulle vara en bättre version av TV.

Och allt det här är vi med och skapar. Vilken tur vi har som lever just nu!

Cognifying (Här: att tillföra intelligens)

Första vågens utveckling handlade om kraft – Artificial Power. Många förmögenheter skapades för 100 år sedan av personer som tog en pryl (spett, tvättbräda) och kopplade på elektricitet (bilmaskin, tvättmaskin). Andra vågens utveckling handlar om tänkande – Artificial Intelligence (AI). Det vi bör göra nu, är att ta en pryl och lägga till AI.

Internet of Things (IoT) är i full utbyggnad, till exempel innehåller alla nya bilar sedan 2006 chip som registrerar hastighet, bränsleförbrukning, olyckor, etc, och skickar data till biltillverkaren.

Kelly är inte orolig för att AI ska förslava mänskligheten. Han menar att människor har flera intelligenser (spatial, emotionell, logisk, etc) som samspelar, men när vi konstruerar AI så fokuserar vi bara på en eller två, till exempel minne, logik eller plats. En självkörande bil byggs på ett annat sätt än en diagnosenhet på ett sjukhus.

Snart kommer vi alla ha en personlig robot som hjälper oss med både arbete och fritid. Det vi kan åstadkomma blir den sammanlagda effekten av vårt och robotens arbete, så det gäller att bli bra på att hantera AI. Bäst att börja träna! Använder ni Siri? Eller Alexa? (dvs Apple resp. Amazons röststyrning). Vi ska inte tävla mot maskinerna, vi ska teama med dem.

Flowing (Att flöda)

Numera konsumerar vi musik, film och sociala medier i flöden och strömmar, och det kommer att sprida sig till annat. Tekniken ändrar vår tidsuppfattning – från batch-tänkande (post 1 gg/dag) till allt i realtid.

Flowing har fyra stadier: (1) Fast, dyrt objekt – en tavla, en bok; (2) Gratis, obegränsade kopior – digitala bilder och texter; (3) Flytande, delande – Bilder och texter som kan klippas isär och sättas ihop på annat sätt och kombineras med annat; (4) Öppet, formbart – publiken kan ändra i bild och text, eller bygga vidare på andras verk. Det blir självklart att kunna plocka ut trummorna eller fagotten ur ett musikstycke. Den naturliga reaktionen när vi tycker om något blir inte att bara betrakta det, utan att göra något med det.

Screening (Att ’skärma’)

All denna nya information och kommunikation når oss genom skärmar (som fortfarande är fysiska!). Det har gett oss en ny lästeknik – skärmande – där vi flackar och klickar mellan texter och bilder, i stället för att läsa i den ordning som redaktören tänkt. Snart kommer det också att gälla böcker, som utvecklas till bokande, där texten innehåller länkar, och där vi själva kan lägga till kommentarer.

Kelly menar att länkar och taggar kan vara de viktigaste uppfinningarna de senaste 50 åren. Varje gång vi länkar och taggar något, gör vi internet smartare. Det är som i våra hjärnor – det är kopplingarna som gör hjärnan smart, inte själva hjärncellerna.

Om några få år kommer vi att tycka att ett olänkat dokument är platt, tråkigt och suspekt.

Accessing (Att ha tillgång till)

När fler varor och tjänster uppfinns, men dygnet fortfarande bara har 24 timmar, spenderar vi mindre tid på varje sak. För trettio år sedan var det viktigt för företag att spara tid för att vara effektiva. Nu är det viktigare att spara kundernas tid. Från stå-i-kö-för-att-hämta-pengar-på-banken-före-kl.15; till hitta-en-bankomat; till Swish. Pengar har blivit betalning – pengande.

När prylarna försvinner, eller blir gratis, betalar vi i stället för att slippa vänta, för att kunna anpassa som vi vill, för hjälp med att tolka information, för äkthet, för tillgänglighet, för personlig närvaro, för hjälp att välja eller för att få tillhöra en viss grupp.

Sharing (Att dela)

Alla bottom-up organisationer behöver lite top-down, men inte så mycket. Det som behövs är några som tar på sig arbetet att hålla (lite) ordning, rensa bort, kanske till och med skriva en regel eller två – för att hålla undan enstaka energiska, men destruktiva, aktörer.

Kelly hävdar att vi nu är i ett läge där vi, genom att dela något som inte delats förut, ökar dess värde. Ökar dess värde. Han citerar hippien John Perry, som kallar fenomenet dot-communism. Nästa steg, från att vi nu delar bilder på våra semestrar och muffins, är att vi börjar dela våra misslyckanden. Tänk vad världen skulle lära sig mycket av det!

Filtering (Att filtrera)

Filterbubblor är ju inte bra, men vi behöver någonting som hjälper oss att sortera. Herbert Simon, som fick ekonomipriset till Nobels minne 1978, har sagt att informationsmängden ökar på bekostnad av vår uppmärksamhet, så informationsrikedom leder till uppmärksamhetsfattigdom. När uppmärksamhet blir en bristvara drar den till sig kapital. Det mesta på internet finansieras av annonsörer som betalar för vår uppmärksamhet.

Det här kommer att sprida sig till andra områden. Just nu kostar det inget att skicka e-mail, men snart kommer det att finnas betallösningar, där mottagaren av ett mail kan sätta ett pris på att öppna och läsa det. Här finns ju mängder av affärsmodeller att upptäcka!

Remixing (Att blanda om)

Paul Romer, ekonom på NYU, säger att verklig tillväxt inte kommer från nya resurser, men från existerande som blandats om så de blir mer värdefulla.

Författare behöver sällan hitta på nya ord till sina böcker (utom J K Rowlings!). På samma sätt kommer filmare inte att behöva spela in ny film. Det finns ju redan miljarders miljarder filmtimmar som man kan stuva om och kombinera.

Interacting (Att vara delaktig)

Vi ser på ny teknik med samma blick som på den gamla – därför såg de första bilarna ut som vagnar, och de första filmerna var filmad teater. Internet sågs tidigt 90-tal som en TV med 5000 ‘kanaler’, och man undrade hur världens producenter skulle hinna fylla dem med innehåll. Ingen såg att användarna skulle fylla 500 miljoner kanaler med innehåll. På YouTube 2015 lades 300 videor upp per minut.

Kelly berättar om en tvååring som lärt sig spela spel på iPad. När hon såg en pappersbild, försökte hon förstora den med att dra isär fingrarna – ”Den är sönder!”. Dit är vi på väg, det som inte är interaktivt är sönder.

Tracking (Att spåra)

Det är inte svårt för en beslutsam stat att följa varje medborgares rörelser – det är bara att koppla mobilsamtal och kortbetalningar med IoT-data från vägtullar, övervaknings-kameror, bilar och annat.

Det här är inte bara dåligt, tycker Kelly, som vill minska anonymiteten på nätet för att få bukt med nättroll och kriminalitet (en ovanlig åsikt i hans bransch). Men dessutom tror han att en utbyggd spårning kan göra det enklare att vara frilansare. Om alla mina produkter, tankar och idéer är kopplade till mitt namn, så kan de återanvändas och vidareutvecklas av andra, och eventuella intäkter från slutprodukten kan fördelas mellan alla de som bidragit. Detta vore oöverstigligt svårt att administrera nu, men med spårbarhet är det möjligt, och skulle uppmuntra utökad delning av alla sorters alster – film, ritningar, patent, bilder, …

En sak som ändå gör tracking obehagligt är att det är ensidigt – de ser mig, men jag ser inte dem. Om tracking var ömsesidigt skulle det kännas mycket bättre. Kelly efterlyser system som gör det möjligt för polis och myndigheter att vara lika öppna som de vill att medborgarna ska vara. En intressant tanke, inte sant? Minskad anonymitet fungerar om tilliten är hög – man får lättare tillit till den man kan se.

Questioning (Att fråga)

Ju mer man vet, desto mer förstår man hur mycket man inte vet. Vetenskap ökar alltså vår okunskap snabbare än vår kunskap.

Robotar kommer att kunna ge oss oändligt många svar, så svar kommer att sjunka i värde. Bra frågor, däremot, kommer att stiga i värde. Redan Picasso ska ha sagt att ”Datorer är värdelösa. De ger dig bara svar.” Så det finns ändå plats för människor.

Lärdomar

Oj, oj, oj, vad det finns mycket kul att göra!

Vi ska inte fokusera så mycket på själva tekniken, utan tänka mer på hur den förändrar allting annat.

Vi ska hänga med i utvecklingen, för det här går så fort att det blir lätt att komma efter.

Läs gärna mer om ämnet här, till exempel Diamandis’ idéer om Demonitization.

Om författaren

Kevin Kelly grundade tidskriften Wired 1993 och är fortfarande där med titeln ”Senior Maverick”. Han har skrivit ett flertal bästsäljare om teknologi och utveckling, och har ett sevärt TED-talk här (14 min) https://www.ted.com/talks/kevin_kelly_how_ai_can_bring_on_a_second_industrial_revolution

Liza Rudolfsson skriver om företagsutveckling nästan varje månad. Nästan.

Prenumerera på www.makeprogress.se/prenumerera och få nya inlägg direkt i mailen.

Hur världen blir bättre