Switch – How to Change Things when Change is Hard, Chip & Dan Heath, 2010

Alla som drivit förändringar vet väl att det ibland kan vara svårt att komma igenom. Metaforerna Ryttaren, Elefanten och Vägen hjälper oss att planera förändringar och ta oss förbi hinder. Bröderna Chip och Dan Heath ger oss en kort och användbar checklista för hur man kan göra. 


Ryttaren, elefanten och vägen

När vi uppmanar våra medmänniskor att medverka till en förändring, då motiverar vi oss ofta sakligt och logiskt. Vi ska bli mer lönsamma, snabbare eller större. Kanske friskare och snyggare också.

Det är ju bra! Ändå kan förändringar vara svåra att få till i praktiken.

Psykologen Jonathan Haidt (som skrivit The Happiness Hypothesis här) har introducerat tre element som kan hjälpa eller stjälpa en förändring.

  • Ryttaren är vår rationella sida som är förståndig, planerar och stakar ut riktning.
  • Elefanten är vår känslomässiga sida som har vilja och energi.
  • Vägen är omgivningen där vi rör oss, som kan förenkla eller försvåra det vi vill göra.

Ryttaren håller i tyglarna och verkar vara den som tar besluten, men om Elefanten inte vill samarbeta så har den klene Ryttaren inte en chans. Och om Vägen är för svår så kommer både Ryttaren och Elefanten att ge upp innan man är framme.

Det är vanligt i förändringsarbete att man gör en god insats med att informera och förklara för Ryttaren, men att man inte kommunicerar med Elefanten (herregud, vi är väl vuxna människor, typ) och allt man bortser från möjligheterna med Vägen.

För att få med sig en grupp (eller sig själv!) på något svårt så underlättar det att bearbeta alla tre elementen. Då kan man förbereda sig, kommunicera och planera så att oddsen att lyckas förbättras.

Ryttaren

Ryttaren har stora fördelar. Visionär, självdisciplinerad, långsiktig och planerande. Man får med sig ryttaren när man kan förklara varför en förändring, rent objektivt, är bra. (Jämför System 2 i Kahnemans ”Tänka snabbt och långsamt”.)

Ryttarens stora brist är att den har så lite energi, den måste få hjälp av elefanten om den ska komma någonstans. En ryttare utan elefant har en plan men ingen motivation att genomföra den.

Ryttaren svagheter är en tendens att fokusera på det som är negativt och att överanalysera hellre än att bestämma sig.

Men den Ryttaren som får tydlighet – tydligt mål, ljuspunkter och detaljstyrning (ja, faktiskt!) kan lägga full kraft på att räkna ut hur uppgiften ska genomföras.

Gör målet ännu tydligare

Om man vill få med sina medarbetare på en förändring så måste det förstås finnas ett svar på frågan ”Varför ska vi göra det här?”. Det har ni redan tänkt på.

Men går det att göra målet ännu tydligare? Konkret eller symboliskt?

Varje förändring har (väl!) någon positiv effekt för kunderna. Går det att göra den effekten mer synlig för medarbetarna? Få en kund att vittna?

Ryttaren förstår långsiktighet – varför blir det bra på sikt?

Hitta ljuspunkter

Ryttaren är ”realist” – som det ju heter när man fokuserar på det som är dåligt och svårt. Leta efter goda exempel att visa upp. Ju mer konkret, desto bättre – studiebesök? Jobba närmare någon som redan är positiv till förändringen?

Uppmärksamma de första framstegen, även om de kanske är små. Vad vore ett tidigt tecken på att din förändring är på rätt väg? Fira!

Detaljstyr

Det här rekommenderar man inte ofta, men när en förändring ska sättas på plats så kan det hjälpa att detaljstyra de första stegen i den nya processen. Det är för att minska risken att folk vinglar tillbaka till det gamla eller att de tappar sugen för att de stöter på problem direkt.

Man får inte igång sin egen Ryttare genom att säga att man ska ”träna lite mer”. Däremot om man bestämmer sig för att ”träna varje måndag och torsdag direkt efter jobbet” och skriver in det i kalendern.

Man ska detaljstyra i början och inte lite på sin eller andras karaktärsstyrka.

Elefanten

Elefantens stora fördelar är att den är energisk, uthållig och passionerad. Om man kommer åt passionen så skapas energi och uthållighet för att åstadkomma riktigt stora förändringar.

Elefantens svagheter är att den är lat och lättskrämd, den försöker alltid komma undan det som är besvärligt och obehagligt. Den väljer kortsiktig belöning (glass) framför långsiktig nytta (vara smal).

Elefantens engagemang kan förstärkas om man hittar känslan i det som ska göras, om man kan få ändringen att se mindre ut och om man kan peppa folk (och sig själv) att växa med uppgiften.

Hitta känslan

Chefen för en klädbutik hade länge försökt få personalen att engagera sig i att minska svinnet. I stället för att – ännu en gång – dra siffran på morgonmötet drog hon in en klädställning till mötet. Den var full av modevaror som motsvarade en veckas svinn.

Det blev ett jätteengagemang. Plötsligt kände alla i magen hur fel det var att alla de där kläderna bara fick försvinna, och det förebyggande arbetet mot svinn blev i ett slag mycket mer effektivt och kontinuerligt.

Kan du hitta ett sätt att illustrera storleken på problemet eller tjusningen i lösningen? Det spar mycket tid och ansträngning om man lyckas tända en gnista.

Krymp ändringen

Elefanten skräms av förändringar. Kan du minska den ändring du begär av folk?

När man ska flytta – packa bara en låda just nu. När man ska städa – städa bara i fem minuter. Kortare möten – minska tiden med 5 minuter i taget. Se till att komma igång, sedan rullar det på.

Man behöver inte springa en mil första dagen man börjar träna. Det kan räcka med att få på sig skorna och hasa sig runt kvarteret. Det viktiga är att man kommer igång.

Stora förändringar är en serie av små förändringar.

Få folk att växa

Var noga med att göra misslyckanden till tillfällen att lära sig. Elefanten får inte känna sig dålig, tappa sugen och ge upp.

Boken berättar om en lärare som lyckades vända resultaten i en tuff amerikansk skola. Hon ändrade betygssystemet till A, B, C och NY där NY står för Not Yet. Man är inte underkänd, man är bara inte framme ännu.

Förändringsförmåga är delvis kulturell. Ett företag som uppfattar sig själva som att ”vi är jättebra på förändringar” och ”vi lär oss av våra misstag” kommer att vara mer kreativa och mer uthålliga. (Läs också om genomförandekultur i Pfeffer/Suttons ”The Knowing-Doing Gap”).

Om förändringen är svår är det bra att förbereda sig på hur man ska hantera bakslag utan att Elefanten tappar för mycket kraft.

Vägen

När man driver förändring så kan man alltså ge ryttaren tydlig riktning och peppa elefantens motivation. En ofta underskattad åtgärd är att göra resan enklare genom att påverka situationen, lokalen, bemanningen eller andra förutsättningar. (Läs mer om påverkan i Nudge.)

Fixa omgivningen

I en studie om portionsstorlekar fick biografbesökare medelstora eller jättestora baljor med sega popcorn som poppats 5 dagar tidigare. Ingen kan ha ätit sina popcorn för att de var goda, många klagade och ingen åt upp hela sin portion, men hur mycket popcorn stoppade man i sig?

De som fick en jättestor balja åt 53 % mer än de andra. Varianter på studien har upprepats i flera sammanhang, inga försökspersoner tror att de själva påverkats av portionens storlek, men siffrorna är entydiga.

När man vill att folk ska äta mindre så är kampanjer till ryttaren den vanliga metoden – ”Vi gör folk medvetna om hur onyttiga popcorn är, så äter de mindre.”
Nej, det gör de inte. Hjärnan har inte mycket att säga till om när det gäller ätande.

Våra hem och arbetsplatser är förstås fulla av detaljer som subtilt uppmuntrar oss att göra fel saker. Tänk om man kunde göra det enklare för sig?

Arbetslokaler är ett underskattat verktyg för att bygga vanor. Vill vi att säljarna ska förstå inköparna bättre? Sitter de bredvid varanda?

Var har du träningsgrejorna? Där det är enklast att få tag i dem eller måste du ner och rota i källaren?

Bygg vanor

(Läs mer om vanor i Duhiggs ”Vanans makt”)

Vanor är energieffektiva. Vanor tar bort ansträngningen att ta ett beslut varje gång man ska göra på det nya sättet. En förändring har mycket större chans att lyckas om man snabbt kan etablera vanor på kritiska områden.

Ta till exempel träning: ”Idag är det torsdag, alltså ska jag träna efter jobbet”. Då låter man inte ryttaren börja utvärdera alternativ och ger inte elefanten en chans att välja något roligare.

De flesta har mest viljestyrka tidigt på dagen, sedan blir den trött! Förändringar kräver extra mycket viljestyrka eftersom man inte har hjälp av sina gamla rutiner. Man ska alltså skapa en vana att ta itu med det som är viktigt och besvärligt direkt när man börjar jobba – till exempel inga mail och inga möten före klockan 11.

Mobilisera flocken

Beteenden smittar – se till att skapa ett positivt grupptryck.

När en hel grupp ska förändras så är det lätt att fokusera på dem som är mest envisa motståndare.  Men det brukar också finnas några positiva individer som ser fördelar med förändringen. Fokusera i stället på att de positiva ska bli fler, för när de blir tillräckligt många så utövar de ett positivt grupptryck på resten.

Företag som är duktiga på att förändras snabbt och ofta använder sina värderingar mer än vanliga företag. Starka värderingar och stark kultur ger ett kraftfullt positivt grupptryck.

Lärdomar

Att prata med ryttaren om vision och mål.

Att hjälpa elefanten att känna sig modig och motiverad.

Att fixa vägen så att den stödjer rätt vanor.

Och att detaljstyra ryttaren i början, tills det nya har blivit en vana.

Om författarna

Chip och Dan Heath har skrivit tre storsäljande böcker tillsammans.  Chip är professor på Stanford University (strategi och organisationer) och Dan är verksam på Duke University (socialt entreprenörskap). De skriver engagerat, roligt och med massor av exempel.


Köp boken på Adlibris, på svenska här eller på engelska här.

Eller köp den på Bokus, på svenska här och på engelska här.


Liza Rudolfsson skriver om företagsutveckling nästan varje månad. Nästan.
Prenumerera på www.makeprogress.se/prenumerera och få nya inlägg direkt i mailen.
Switch – Ryttaren, Elefanten och Vägen